Meer sollicitanten in de zorg door de inzet van wervingsvideo's

Misschien herken je het wel… geschreven vacatures waar je moeizaam reacties op krijgt. Vandaag de dag is het steeds moeilijker om je vacature op te laten vallen. Je bent constant zoekende naar de juiste manier om je vacature onder de aandacht te brengen. De zorgsector is steeds bewuster bezig met het plaatsen en vormgeven van hun vacature, en dat is maar goed ook! Wist je dat maar liefst 75% van de werkzoekende aangeeft de opmaak van de vacature erg belangrijk te vinden? Omdat men zoveel waarde hecht aan de opmaak is een geschreven vacature niet meer genoeg. Steeds vaker adviseren wij zorgorganisaties om te kiezen voor een wervingsvideo in combinatie met een geschreven vacature. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat het inzetten van een wervingsvideo de reacties gemiddeld met 34% verhoogd. Dat wil elke zorgorganisatie toch!

Benieuwd naar het geheim van een wervingsvideo, lees dan snel verder!

We onthouden slechts 20% van wat we lezen, terwijl we 80% onthouden als we visuele content zien

Personeelstekort in de zorg

Als bestuurder/ manager in de zorg voel jij je verantwoordelijk voor de geleverde zorg en het personeel. Je wil een ervaren, efficiënt en volledig team. Door de uitstroom van personeel, de bezuinigingen en het soms negatieve imago is er steeds minder interesse in werken in de Zorg en Welzijnssector. Ondanks de recente plannen van het kabinet om meer geld te investeren in de zorgsector, blijven de personeelstekorten in de tienduizenden [1].

Naast de tekorten neemt de concurrentie tussen zorgorganisaties ook toe. Elke zorgorganisatie is zoekende naar een verzorgende, helpende, verpleegkundige etc. Maar hoe zorg jij er als zorgorganisatie voor dat je laat zien waarom hij/ zij bij jou moet komen werken? Wat is het onderscheidend vermogen dat jouw organisatie heeft ten opzichte van de concurrent?

Een wervingsvideo zorgt voor 34% meer reactie

Het werven van personeel via bewegende beelden wordt dan ook steeds populairder en belangrijker. Dat sollicitanten waarde hechten aan de aantrekkelijkheid van een vacature werd bevestigd door het onderzoek van CareerBuilder. Zij geven aan dat bij 75% van de werkzoekenden het belangrijk is hoe de vacature is opgemaakt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een wervingsvideo 12% meer wordt bekeken. Daar komt nog eens bij het aantal reacties met 34% stijgt door gebruik te maken van een wervingsvideo.

Opvallen tussen de vele openstaande vacatures

Door de tekorten in de zorg is de vacaturedruk nu 4:1. Dit houdt in dat iedere helpende, verzorgende of verpleegkundige die nu zoekende is naar een baan, kan kiezen uit vier werkgevers. Deze keuzemogelijkheid brengt de werkzoekende in een luxepositie! Waar het vaak in de zorgsector niet haalbaar is om uitgebreid te onderhandelen over je salaris, moet jij als organisatie opvallen.

Elke werkzoekende is zoekende naar een zorgorganisatie waar hij/ zij zichzelf thuis voelt. Door het inzetten van een wervingsvideo kunnen zorgorganisaties werkzoekenden informeren en inspireren. Door een kijkje te geven op de werkvloer, directe collega’s aan het woord te laten en de sfeer over te brengen komt beter naar voren of er een geschikte match is voor de vacature.  Je laat de menselijke kant van de zorgorganisatie zien en spreekt de werkzoekende direct aan.

Bekijk hieronder het voorbeeld van Leviaan. Zij hebben er niet voor gekozen om hun collega’s aan het woord te laten, maar juist de cliënten van Leviaan. In deze video vertellen de cliënten welke kwaliteiten hun nieuwe persoonlijk begeleider moet hebben. 

Door het inzetten van een wervingsvideo laat jij als zorgorganisatie zien wat jouw onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrent. Een werkzoekende krijgt bij het zien van de video al een bepaalde ‘Look & Feel’ van de organisatie. Zoals in het voorbeeld van Leviaan duidelijk naar voren komt, de werkzoekende moet een aantal kwaliteiten in huis hebben wil hij passen binnen Leviaan.

Een wervingsvideo laat de werkzoekende zien waar jij als organisatie voor staat

Video is niet de manier om de tekorten in de zorg op te lossen, daar kunnen wij eerlijk over zijn. Wel is video een communicatiemiddel dat onderdeel is van je zoektocht naar geschikte nieuwe collega’s. Zorgorganisaties maken vaak gebruik van meerdere communicatiekanalen om nieuw personeel te vinden. Dit gebeurt zowel online als offline. Denk hierbij aan het plaatsen van een vacaturetekst op Facebook, LinkedIn, de website of Instagram. Maar ook het plaatsen van een vacature in een tijdschrift, krant of flyer worden vandaag de dag nog veel gedaan.

Zoals eerder al benoemd draagt een wervingsvideo eraan bij om een werkzoekende te laten zien waar jouw zorgorganisatie voor staat. Je creëert een vorm van interactie die je niet kan krijgen met een vacaturetekst. De wervingsvideo is dus onderdeel van je vacature.

Daarnaast is het zo dat je dezelfde video vaker dan één keer kan gebruiken! Je kan de video opsplitsen in korte fragmenten die je weer kan gebruiken om te adverteren op social media; Instagram, Facebook, Twitter, YouTube etc. Door de video vaker in te zetten zorg je ervoor dat je via meerdere kanalen continu in contact komt met jouw doelgroep.

Video draagt bij aan het versterken van je SEO positie

Ja! Op social media worden video’s beter gewaardeerd dan een stuk tekst. Daarnaast scoort video op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) erg goed. Door via YouTube video’s op je website en/ of bij je vacature te plaatsen, kun je de ‘werken bij’ pagina een goede boost geven in de zoekresultaten van Google. Dit zorgt ervoor dat jouw wervingsvideo sneller wordt gevonden door potentiële werkzoekenden.

Je eigen wervingsvideo!

Toe aan je eigen wervingsvideo? Wij begrijpen goed dat dit misschien spannend kan zijn, wie gaat het script schrijven? waar moet er gefilmd worden? Vanuit Walt Wonder Schmidt hebben wij veel ervaring op het gebied van video in de zorgsector. Zo werken wij samen met meer dan 80 zorgorganisaties om het verhaal op video vast te leggen. Wij zijn er dan ook om de zorgsector te ontzorgen. Van script tot productie, wij ontzorgen je graag.

Met een aantrekkelijke en persoonlijke wervingsvideo zet je een persoonlijk beeld van je zorgorganisatie neer. Daarom is dit de manier om jezelf als zorgorganisatie te presenteren aan de werkzoekenden!